Sommerblomster

Når en snakker om sommerblomster, tenker en helst på ettårige planter. Dette er planter som normalt ikke kan overvintre ute hos oss. Kommer vi sørover finner vi de samme plantene som stauder eller flerårige.

Av Brynjulv den 28. april 2020

I praksis har vi mange andre planteslag som kan brukes på tilsvarende måter. Vi har stauder, løk/knoller og lave busker som kan supplere sommerblomstplantingen.

Når vi skal velge planter til kassene og amplene, er greitt å kjenne litt til planteformen, blomstring og om de må ha spesielle krav til vokseplassen. Så må vibruke fantasien og lage ett arrangement som vi liker.

Skal vi lykkes med en god dekorasjon av sommerblomster hele sommeren, må en ha tre ting i orden

  • Stort nok plantekar
  • Gode planter
  • Muligheter til vanning

Hva er i grunnen fordelene med sommerblomster

  • De har lang blomstringstid
  • Kan brukes som fargeklatter mellom til busker, stauder og trær
  • Fine å kombinere og til å avløse vårens løkplanter som tulipaner og påskeliljer
  • Kan plantes i krukker, ampler og verandakasser
  • Fargerike som gjør mye av seg
  • Relativ beskjedent vedlikehold

Størrelsen på plantekarene. Kasser og amler er utsatte for uttørking og skal vi unngå daglig vanning må vi spandere på oss noen store kasser og ampler. Dette høres selvsagt ut når vi tenker på vanning. Det er likevel lik at vi lett blir lurt av små og billige planter. Konklusjonen er klar – skal du ha mulighet til en dekorativ planting gjennom sommeren uten altfor mye vanningsarbeid, må du starte med store plantekar.

Plantetid er alltid ett tema når vi snakker om sommerblomster. Det er jo slik at plantene har svært forskjellige temperaturkrav. Stemor kan plantes såpass tidlig at den kan utsettes for minusgrader. De fleste andre bør vente med til vi er sikre på unngå frost. Det er ikke bare faren for at planten fryser og dør. Hvis georgine eller begonia for eksempel settes ut for tidlig, kan den få direkte skade eller veksthemming. Hvis det er noe poeng å få en god start og beholde en jevn blomstring utover i sesongen, kan vi dele utplantingene i tre:

  • Stemor som kan plantes ut i april. Tåler litt frost
  • Mange planter som plantes ut når faren for nattefrost er over
  • Georginer, begonia og andre bør vente til vi har stabil vårtemperatur. For Sør-Norge kan dette være i månedsskifte mai – juni.

Så er det jo slik at vi ønsker å pynte til spesielle anledninger i mai. Da kan en jo plante alt det en kan få kjøpt og kjøpe nytt når disse blir skadd.

Ønsker vi å plante i urner, hengekurver/ampler eller store plantekasser har vi en rekke planter å velge mellom. Dette er arrangement der en kan bruke både hengende og mer opprette planter.

Ett lite utvalg av gode hengeplanter. Innen hver plante finnes mange sorter med forskjellige former og farger.

Småpetunia. Calibrachoa. De siste årene har vi fått masse sorter som ligner på petunia. Flere har hengende form og små blomster. De har litt forskjellige navn, men de er iallfall gode og mye sterkere i regn enn de storblomstrede petunia vi kjenner.

  • Bayersk hengenellik. Dianthus coryophyllus
  • Fuksia. Tåre.
  • Lobelia. Lobelia erinus Pendulagruppen
  • Femtunge. Scaevola
  • Hengeverbena
  • Tvillingblomst. Diascia
  • Blåstråle. Brachyome

Utvalg av mer opprette planter som passer på flat mark eller i store kasser.

Maragritkrage. Argyranthemum. Dette er en plante som tidligere nesten alltid hadde kvite krysantemumlignene planter. De siste årene har det kommet en lang rekke nye sorter med forskjellige farger og fylte til enkle blomster.

Tåler regn. Må ha god vanning og gjødsling for å gå jevn tilvekts som er grunnlag for god blomstring.For å få god blomstring hele sommeren bør en unngå å kjøpe de laveste og de som er spesielt høye og strantete.

Fuksia

Plantene trives i fuktig klima. På tørr jord må en passe godt på med vanning skal blomstringen bli god. Fuksia er flerårig og kan overvintres på ett kjølig, tørt og lyst rom . Kjellervindu i eldre hus kan gå bra

Gazania

Har friske farger som trives best i sol. Tåler noe uttørking.

Lobelia

Velkjent sommerblomst som er god til kanter eller i grupper. Vanlig med blå blomster. Finnes også i hvitt og rødlig.

Spansk margaritt. Osteospermum

Dette er en plante som stadig kommer i nye farger. Opprett med store blomster. Tåler regn, men mest på varme plasser.

Pelargonium. Pelargonium x hortorum

Opprett, tett plante som kan brukes i for å friske opp ett inngangsparti eller en samling av lave busker. Plukk bort gamle blomster.

Petunia

Velkjent plante som fortsatt er aktuell i hagen. Sorter med mange forskjellige farger innen blått, rødt og hvitt. Sortene blir stadig bedre i regn, men plant den likevel på lune og varme steder. Da kan en ha rik blomstring hele sommeren.

Tagetes

Velkjent plante med blomster i gult til rødorange. Forskjellige sorter med høyder fra 15 til 30 cm. Robust plante. Kan gjerne klippes tilbake for å fornye veksten og dermed lengre blomstring.

Stemorsblomst. Viola

Son nevnt tidligere er dette ’vårblomsten’ mellom sommerblomstene. Trapper nok ned mot sommeren og da bør andre ta over. En sterk tilbakeskjæring han gi lengre blomstringstid.

Begonia. Begonia x thuberhybrida

Gule, oransje, røde, rosa og hvite blomster. Opprett, tett vokseform. For å unngå bladsviing bør den holdes borte fra den sterkeste solen og vannes rikelig.

Pyntekål. Brassica oleracea

Dette er en kålplante med dekorative blad. God mellom busker og andre litt ’robuste’ plasser. Står helt til høsten kommer – og vel så det. Spennende plante.

Ringblomst. Callendula officinalis

Plante vi kjenner fra gamle hager, men fortsatt aktuell. Gule til orange blomster. Opprette.

Kosmos. Cosmos bipinnatus

Opprette, kraftige planter. Nye sorter bare 30-40 cm høye og tette.

Kinanellik. Dianthus chinensis

Gammel og god sommerblomst. Sorter i mange farger. Robust og tåler regn. Kan gjerne skjæres tilbake i løpet av sommeren.

Middagsblomst. Dorontheanthus bellidiformis

God solplante som trives på varme og litt tørre vokseplasser. Lave planter

Pyntetobakk. Nicotinia

Kraftige og opprette planter.. 30 – 50 cm høy. Robust

Solhatt. Rudbeckia hirta

Gule og brune korgblomster. Opprett vokseform. Robust plante

Sommerblomster på gravsted

Her bruker vi mye sommerblomster. De passer godt da vi ønsker blomstring på ett lite område hele sommeren. For å få en god planting må en følge opp med vanning, gjødsling og ikke minst plantestell.

Ovenfor har jeg nevnt en rekke planter til flat mark. Mye av disse passer også på gravsteder.

Vedlikehold

Heller ikke plantene må ha ’mat’ (gjødsel) og vann for å vokse. De forskjellige plantene setter forskjellige krav, men generelt må de ha god tilgang på vann og gjødsel for å gi maks blomstring. Alt dette blir lettere når plantene vokser i store ampler og potter.

Klipping

Det er ikke helt enkelt å holde alle sommerblomstene i god vekst og blomstring hele sommeren. Kinanellik blir kanskje litt skrantete først i juli. Ta fram saksa og klipp den ned til 10 cm over jorda. Med godt med vann og næring i jorda setter den i gang med ny vekst og det kommer nye skudd som gir grunnlag for rik blomstring utover ettersommeren og høsten. Dette kan vi gjøre med mange planteslag. Ta nedskjæring når dere reiser bort. Hvis naboen eller vennene har vært flinke med vanning og gjødslingen, kan dere ha flotte sommerblomster til lang utpå høsten.

Siste råd

Når frosten er kommet og sesongen for sommerblomstene er slutt. Ta en siste opprydding og få bort restene.