Rogn med spesielt flotte høstfarger

I høst har vi sett mange flotte rogner, men enkelte merker seg ut. Ullungrogn er en relativ ny hageplante hos oss, men det ser ut som dette kan bli et spennende innslag i hage og park.

Av Brynjulv den 25. October 2021

SPØRSMÅL. Ta kontakt med Brynjulv Litlere. brynjulv.litlere@gmail.com

VERDIFULLE EGENSKAPER: Sterk rød høstfarge. Opprett og relativ smal vokseform. Norsk E-plante

VEKST: Ullungrogn blir et middels stort tre med relativt grove greiner. I Sverige regner de med at den blir ca. 10 m høy og 4,5 m bred. Årsskuddene på unge trær er grove og har store rød-brune knopper. Bladene på unge trær er 20–30 cm lange, 15–20 cm brede og glinsende grønne i vekstsesongen. Antalet småblader er 15–17. Som tre har den kraftige greiner med lysende oransje-rød høstfarge. Sorten likner mye på Sorbus korearogn, men har kraftigere vekst.

BLOMST/FRUKT: Blomstene sitter i store klaser. Den enkelte blomsten er 4–5 mm stor. Fruktklasene er hengende med teglrød farge.

BRUK: Egner seg godt som parktre, i skolegårder, langs gater og på torg der det ikke er krav om høy stamme.

VOKSEPLASS: Ullungrogn stiller ikke spesielle krav til jorda, men ikke god i leirjord og på fuktige vokseplasser. Vokser best på solrike plasser. Viktig med god drenering. På spesielt lune og varme plasser kan den begynne å vokse tidlig på våren. Dette kan føre til at skuddene blir skadd når frosten slår til igjen. Denne rognen tåler mye regn.

OPPRINNELSE: Sorbus ulleungensi er valgt ut i et plantemateriale som er formert av frø etter Tor Nitzelius innsamling i 1976 på den sør-koreanske øya Ullung-do (Nitzelius 1990). Sorten har fått navnet sitt etter havnen på øya. Ullungrogn vokser vill på øya Ullung-do. Øyas klima er sterkt påvirket av en varm havstrøm, 'Kuroshio”' som kommer fra det sørlige Stillehavet. For å unngå spredning av farlige sopper er det ikke lov å importere Dodong-rognen direkte. Plantene må komme fra kontrollert oppal her i landet. Dette er en relativ ny plante, men i dag er den i vanlig sal.