Plantekasser

Hvordan skal vi få plantene i blomsterkassene og amplene til å vokse godt gjennom hele sommeren?

Av Brynjulv den 6. mai 2020

Med våren vokser lysten på nye planter i hagen. Dette er spesielt i vår når vi har begrensninger på sosial kontakt. Etter hvert er det åpnet for mer hagearbeid og vi kan gå til hagesenteret eller lokalt gartneri og finne noe vi ønsker å pynte med. Det kan være ettårige (sommerblomster), flerårige busker og stauder eller kanskje krydderplanter. Her er masse å velge i. For å få mest glede av plantene, må vi finne en god og passende vokseplass.

Her skal jeg ta ett forslag på en plantekasse/ plantekar som passer spesielt godt for de som reiser bort 2-3 uker på sommeren. Da må vi ha et plantekar som gir plantene tilgang på vann når vi er borte. Det viktigste er at plantekaret er stor så jorda ikke tørker ut på noen få dager. Lager vi til et system med undervanning har vi sikret oss enda bedre.

Størrelsen på plantekarene. Kasser og ampler er utsatte for uttørking og skal vi unngå daglig vanning må vi spandere på oss noen store kasser og ampler. Dette høres enkelt, men vi blir ofte av små og billige plantekar. Konklusjonen er klar – skal du ha mulighet til en dekorativ planting gjennom sommeren uten altfor mye vanningsarbeid, må du starte med store plantekar.

Vi har skissert hvordan en slik undervanningskasse fungerer. Selve kassen kan bygges så stor som en ønsker. Det kan ha sine fordeler at kassen ikke er altfor lav. Fint å kunne plukke krydder eller se på blomstene i naturlig høyde – kanskje 80 til100 cm høy kasse. På skissen har vi lagt inn en plate (eks. vannfast kryssfiner). Den hviler på treprofiler, isopoklasser eller hva en har for hånden. Kanskje det kan passe med 15 cm dypt vannbasseng. Over platen legger vi en kapilærmatte som henger ned til bunnen i vannmagasinet Hele kassen tettes innvendig med solid plastduk. I et hjørne på kassen monteres et plastrør som brukes til påfylling av vann med gjødsel. En ståltråd med kork i enden plasseres i røret for å måle vannivået i beholderen. Lag et overløp rett under platen.

Da har vi et system som:

  • Sikrer vanntilgang så lenge det er vann i magasinet.
  • Overløp når det samler seg for mye vann
  • Rør for tilføring og kontroll av vannstanden i magasinet.

Over kapilærmatten fyller en på med jord.

I stedet for fritt vann i bunnen, kan en selvsagt fylle opp med leca eller småstein i bassenget. Da legger en kapilærmatta over leca – steinen som hindrer at jorda blander seg med materialet i bunnen. For å få godt opptrekk, kan det kan være en fordel å la kapilærmatta henge ned til bunnen. Ellers er alt som er beskrevet med fritt vann i bunnen av kassa.

Da er vi klar til planting.

  • Nå har vi en stor kasse med god planteplass til mange forskjellige planter.
  • Sommerblomster. I en høy kasse kan det passe hengende planter på kanten
  • Små stauder. Snittstaude ?
  • Kanskje det passer med en klatreplante – klematis
  • Krydderplanter.

Konklusjon Det er mange måter å sikre god vekst i plantene gjennom sommeren. Det beste er å ha en god nabo !. Passer ikke det, kan vi lage en kasse som nevnt ovenfor eller system med vann som trekkes opp i et kar med planter (undervanning). Ampler – ikke kjøp planter planter i små potter.

Kassen er tegnet av V. Jensen

Her er det lagt Leca i bunnen og så skal det legges kapillærmatte oppå den