Beskjæring av hortensia

Siste året har det blitt kjøpt tusenvis hortensia som har lyst opp mang en hage. Hva skal vi gjøre med plantene etter avblomstring?

Av Brynjulv den 31. August 2021

Beskjæring av hortensia.

Siste året har det blitt kjøpt tusenvis hortensia som har lyst opp mang en hage. Vi har et stort utvalg av hortensia, men her vil jeg se nærmere på Stuehortensia (Hagehortensia)

Hva skal vi gjøre med plantene etter avblomstring.

Bor vi i et område med milde vinter eller har mulighet til å dekke plantene (ta de inn på høsten), kan vi få de i blomst neste sommer.

Da har jeg noen råd som virker god hos meg.

Nå blomstene er visnet, kutter du stilken rett under selve blomstene.
Det er slik at Stuehortensia (Hagehortensia) må danne det meste av blomsteranlegga før vinteren. Dette er en prosess som foregår i toppen på grønne skudd, men også i bladhjørnene på skudd som fortsatt har blomst. Det er dette siste vi utnytter når vi bare tar bort de gamle blomsterstandene. Kutter vi langt nede på stilken, tar vi bort de små blomsteranleggene som har utviklet seg gjennom sommeren. Planten vokser ut med grønne skudd, men de må ha en ny sommer og høst for å sette blomsteranlegg. Dermed har vi blomstring annethvert år. Det er ikke alltid det går etter en strek, men jeg har iallfall god erfaring med å beskjære høyt oppe. Det viktigste er selvsagt å få planten til å overleve vinteren!